Vi bruker bivoksarkene våre hver eneste dag! Helt siden vi fikk nyss i at det var mulig å lage disse selv har vi vært på jakt etter en enkel måte for å gjøre dette tilgjengelig for alle dere! Og ENDELIG har vi klart det.

Vi har samarbeidet med Marianne fra Mandal for å kunne tilby disse fantastiske voksark-barene. DIY-blandingen kommer i en fast blokk og består av bivoks, harpiks og jojobaolje. Den kan brukes både til å lage helt nye Bee’s Wrap og til å friske opp de du har fra før. De er klare for salg i løpet av de neste ukene, du kan melde deg opp så du får beskjed her.

OPPSKRIFT FOR Å LAGE HELT NYE BIVOKSARK:

Dette trenger du:
– Bomullstoff klippet i en litt større bit enn du skal ha bivoksarket i (bruk et gammelt bomullsplagg!)
– Bivoksbarer
– Gryte og en skål til å lage vannbad med
– Strykejern og strykebrett
– Bakepapir
– Pensel
– Håndkle

Mengden ingredienser avhenger veldig av størrelsen og tykkelse på stoffet du velger og hvor påpasselig du er med påføring av voksblandingen. Så her må du prøve deg litt frem med hvor mye du trenger, men en tommelfingerregel er at én bar holder til ca to stoffstykker på 20×20 cm, eller til én bar til ett stoffstykke om du vil ha et større vokspapir.

  1. Begynn med å stryke bomullsstoffet uten damp. Legg så et bakepapir oppå et håndkle som du har brettet 2-3 ganger og legg stoffet oppå dette. Ha klart et bakepapir til som du skal bruke etterpå.
  2. Smelt voksblokken i en skål på medium varme i vannbad i en gryte. Harpiks er lett antennelig ved veldig høye temperaturer så pass på å ikke søle.

Vannet skal fosskoke til å begynne med for å få opp temperaturen. Når voksen har begynt å smelte kan du skru ned varmen. Siden bivoksen stivner raskt kan det være lurt å la blandingen stå i gryten med vannbad mens du pensler på bomullsstoffet.

  1. Pensle bomullsstoffet med voksblandingen og legg det andre bakepapiret over. Du trenger bare å pensle på den ene siden for voksen vil trekke igjennom stoffet.
  1. Varm opp strykejernet uten damp til det er varmt nok til å stryke bomullsstoff. Stryk så oppå det andre bakepapiret slik at voksen smelter. Det går ganske fort. (Stoffet ligger nå mellom bakepapirene.)
  2. Når bivoksblandingen har smeltet tar du vekk det øverste bakepapiret og fjerner det varme bivoksarket forsiktig fra bakepapiret. Hvis du ser at du ikke har fått dekket hele stoffet påfører du mer voksblanding og stryker på nytt. 
  3. Vift stoffet i luften noen sekunder så det tørker. Det er lurt å bruke det samme bakepapiret slik at får benyttet deg av restene fra forrige laging.
  4. Når bivokspapiret er ferdig er det lett å klippe kantene hvis du ønsker.

Gratulererer! Da har du laget ditt eget bivokspapir.

Bivokspapiret er føyelig og kleber lett ved varme fra hendene dine. Det vil oppleves noe klissete/klebrige den første tiden. Dette vil avta. 

Når du velger bomullsstoff er det lurt å bruke tynne stoff og vask det før bruk.

Siden voksblandingen har en gul farge vil den kunne påvirke fargene på bomullsstoffet. Bivoksarkene vaskes skånsomt i såpevann og må ikke brukes til kjøtt eller fisk.

OPPSKRIFT FOR Å FRISKE OPP GAMLE BIVOKSARK:

Gjør det samme som i oppskriften over, med to endringer:
– Pass på å ha bakepapir over når du stryker bivoksarket første gang
– Du kan bruke litt mindre voks enn om du skulle gjort det på et uvokset bomullsstoff

Si gjerne fra om du har spørsmål eller har noe på hjertet i kommentarfeltet!

Author Emma Lillemo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *